Pieterskerk

De Pieterskerk is hét ijkpunt van Leiden.Volgens sommigen was de toren (in de zestiende eeuw nog zo’n 100 meter hoog) vroeger zelfs vanaf de Noordzee te herkennen, vandaar de naam ‘Coningh der See’. De kerk die er nu staat is een laatgotische kruisbasiliek. Dat houdt in dat de kerk is gebouwd in de vorm van een kruis, waarbij het lange gedeelte van de kerk het schip wordt genoemd en het dwarsgedeelte het transept. Het transept vormt ook de scheiding tussen het schip en het koor, het gedeelte van de kerk waar zich bij katholiek gebruik het hoofdaltaar bevindt.

De bouw van de huidige kerk begon omstreeks 1390 met als bouwmeester Rutger van Kampen. Veel van de gebruikte materialen werden kant-en-klaar aangeleverd, alleen de (hele) grote kerken hadden hun eigen bouwloods waar de materialen op maat werden gemaakt. Van de Pieterskerk is dit niet bekend, wat betekent dat de bouwheren van de kerk waarschijnlijk niet op hun werk woonden.

Tussen 1390 en 1415 kwam het koor gereed, het schip pas tussen 1410 en 1430. Na 1450 begon men aan de uitbreiding van de zijbeuken, die een stuk breder werden gemaakt. In diezelfde periode begon men aan de bouw van het transept. Aanvankelijk was dat even hoog als de zijbeuken (de ruimte die evenwijdig loopt aan het middenschip), waardoor het schip van de kerk een stuk boven de zijbeuken en het transept uitstak. Pas in de jaren zestig van de 16e eeuw bereikt de kerk zijn huidige omvang.

Parkeren bij de Pieterskerk
Parkeerplaatsen waar je lang mag parkeren, zijn in de nabije omgeving van de kerk niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel betaalde parkeerplaatsen op bijv. het Rapenburg. Wij adviseren daarom gebruik te maken van het parkeerterrein aan de Haagweg, net buiten het centrum. In de parkeerprijs is een gratis haal- en brengservice inbegrepen naar de hoek van Papengracht/Gerecht (vlakbij de Pieterskerk). Als er geen busje klaarstaat, zijn zij te bereiken op (071) 512 00 71.


Bron:  Pieterskerk Leiden


Lees hier de nieuwsbrieven!
Scratch Muziekdagen Leiden: het grootste jaarlijkse scratchevenement van Europa
Scratch komt van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’ ofwel ‘met niets beginnen’. En dat is precies wat dit evenement is: samen met zo’n 1000 andere muziekliefhebbers uit alle delen van het land op één dag een muziekstuk instuderen én ’s avonds uitvoeren voor publiek.

Onder leiding van een professionele koordirigent en solisten, bieden De Scratch Muziekdagen een podium aan zangers en muzikanten uit Nederland én Europa. Iedereen mag meedoen, of je nou heel goed bent of niet. Meedoen met de Scratch Muziekdagen, betekent ook een dag vol plezier, gezelligheid en ontmoetingen. We hebben elk jaar een uitgebreid programma, dus je kunt zelf kiezen uit verschillende muziekthema’s en data. Meerdere dagen meedoen kan natuurlijk ook, dus graag tot Scratch!