Algemene informatie
Voor de 29e keer worden in de maand februari de Leidse Scratch Muziekdagen georganiseerd. Deze editie bestaat uit 4 dagen: donderdag 16 t/m zondag 19 februari.

'Scratch' is afgeleid van: to start from scratch - beginnen vanuit het niets. Voor de deelnemers van de Scratch Muziekdagen Leiden betekent dat: muziek maken op een spontane, ontspannen manier in een gezelschap dat alleen op die dag voor dat doel bij elkaar is gekomen. In Leiden is het een succesformule waarvoor amateurmusici uit heel Nederland jaar na jaar weer terugkomen. De Scratch van Leiden is een begrip en de grootste in zijn soort in Europa.

De Geschiedenis
Het idee voor een Nederlandse scratch ontstond in 1987. Een aantal leden van het Leidse studentenkoor en -orkest Collegium Musicum (CM) was in York voor een internationale uitwisseling. De Engelse studenten kwamen met het idee om gezamenlijk de Messiah van Händel 'from scratch' uit te voeren en de CM'ers waren daar wel voor te porren. Zij hadden zich slechts kunnen voorbereiden door onderweg in de bus een cassettebandje af te luisteren en het resultaat was er dan ook naar. Toch waren enkele enthousiaste CM-leden van mening dat dit naar meer smaakte. Koren en orkesten in de omgeving van Leiden werden aangeschreven en in juni 1988 vond de eerste Leidse Scratch Messiah plaats in de Petrakerk. De reacties waren zo positief dat al snel werd gezocht naar een mogelijkheid om een tweede, en grotere Scratch te organiseren. Als locatie werd met gevoel voor culturele historie gekozen voor de
Pieterskerk.
Het evenement is in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Aan het programma werd na vier jaar een tweede dag toegevoegd met  Anthems van Händel. Enkele jaren later werd een scratch-programma met operakoorstukken van Verdi toegevoegd. De Anthems maakten in 1997 plaats voor een nieuw evenement, de Musical Highlights. Door de enorme instroom zangers en zangeressen die de Messiah als voorkeur opgaven en niet geplaatst konden worden is in 2001 een tweede Messiahdag aan het programma toegevoegd. In 2006 kwam daar een dag met stukken van Mozart bij.  Inmiddels is het aantal deelnemers aan koor en orkest gegroeid tot bijna duizend per scratchdag. Sinds 2010 wordt er 5 dagen muziek gemaakt. De vijfde dag is speciaal voor jongeren tot en met 25 jaar. ZIj voeren de Messiah uit met solisten die hiervoor speciaal auditie hebben gedaan, aanstormend talent tot max. 30 jaar oud en nog studerend aan het conservatorium.

Wie doen er mee aan de Scratch?
De deelnemers komen uit alle windstreken. De 'naaste' omgeving levert een belangrijke bijdrage, maar de Scratch Muziekdagen Leiden ontvangen deelnemers uit het hele land, en zelfs uit het buitenland. Men vindt er vogels van allerlei pluimage: jong en oud, ervaren en onervaren, mensen met een uitgesproken voorkeur voor een van de uit te voeren werken, maar ook mensen die met meerdere uitvoeringen meedoen. Het zal niemand verwonderen dat ze allemaal één ding gemeen hebben: een geweldig enthousiasme.

Lees hier de nieuwsbrieven!
Scratch Muziekdagen Leiden: het grootste jaarlijkse scratchevenement van Europa
Scratch komt van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’ ofwel ‘met niets beginnen’. En dat is precies wat dit evenement is: samen met zo’n 1000 andere muziekliefhebbers uit alle delen van het land op één dag een muziekstuk instuderen én ’s avonds uitvoeren voor publiek.

Onder leiding van een professionele koordirigent en solisten, bieden De Scratch Muziekdagen een podium aan zangers en muzikanten uit Nederland én Europa. Iedereen mag meedoen, of je nou heel goed bent of niet. Meedoen met de Scratch Muziekdagen, betekent ook een dag vol plezier, gezelligheid en ontmoetingen. We hebben elk jaar een uitgebreid programma, dus je kunt zelf kiezen uit verschillende muziekthema’s en data. Meerdere dagen meedoen kan natuurlijk ook, dus graag tot Scratch!